Nový článek v Czech Journal of Tourism!

Dana Fialová a Nikol Jiroutová publikovaly v časopisu Czech Journal of Tourism zajímavý článek s názvem Strategy of Czech Medium-Sized Royal Towns with Regard to Tourism Development.

Článek na základě veřejně dostupných dat hodnotí pozici cestovního ruchu v českých královských městech o populační velikosti 10–30 tisíc obyvatel a sleduje, zda je v jejich strategických dokumentech zastoupena problematika cestovního ruchu, který se může opírat o jejich historický potenciál deklarovaný legislativní ochranou památek.

Abstrakt článku v češtině:

Historická města střední velikosti v Česku disponují zachovalým kulturním dědictvím, které představuje významný potenciál pro cestovní ruch. Až na výjimky, nebývají však tato města cílem turistů, ale pouze návštěvníků, kteří do nich zavítají v souvislosti s cestou do cílové pobytové destinace, či je volí jako alternativu fakultativních výletů právě z destinace svého pobytu (i z místa svého trvalého bydliště). Příspěvek na základě intenzifikačních ukazatelů vypočtených z veřejně dostupných dat  odpovídá  na otázku, jaká je pozice cestovního ruchu ve vybraných městech (česká královská města o populační velikosti v rozmezí 10 až 30 tisíc obyvatel) a na základě strategických dokumentů analyzuje jakou  vybraná královská města zvolila strategii pro svůj rozvoj a zda vůbec, či jak významně je zastoupena problematika cestovního ruchu, který se bezesporu může opírat právě o jejich historický potenciál deklarovaný legislativní ochranou kulturních památek.