13. Česko-polsko-slovenské seminárium

Ve dnech 1. až 3. června 2022 se ve Dvoře Perlová voda v Kostelci nad Ohří konal třináctý ročník Česko-polsko-slovenského seminária, který byl kvůli pandemii covidu-19 o rok posunut právě na tento termín. Tradiční mezinárodní geografické akce organizované Českou geografickou společností se zúčastnilo přibližně osm desítek účastníků. Organizaci měli na starosti zejména členové našeho výzkumného týmu: Dana Fialová, Jiří Vágner a Josef Lochman.

Naše výzkumné centrum se aktivně podílelo i na odborném programu, a to těmito přednáškami:

  • Lukáš Nekolný: Is the Richness of Animal Taxa in European Zoos Decreasing?
  • Veronika Marianovská, Marek Neuman: Short-term rentals and the city of Prague: The comparative analysis of the development and regulations
  • Dana Fialová, Jiří Vágner, Tereza Kůsová, Zdeněk Kučera, Přemysl Štych: Changes in tourist and recreational function at the Orlík lake on the Vltava river
  • Tereza Kůsová, Dana Fialová, Martina Tůmová: The Moldau river in service of society

Cestovnímu ruchu a volnému času se věnovaly i další přednášky. V rámci plenárního zasedání promluvil prof. Kowalczyk z varšavské univerzity (Tourist (or tourism) region – theoretical approach and practice) a v rámci sekcí své příspěvky představili také členové dalších podobně specializovaných týmů, např. z okruhu kolem Marty Derek rovněž z Varšavy.

Součástí konference byla rovněž půldenní exkurze po Ústeckém kraji s návštěvou lokalit reprezentujících významná geografická témata. Začali jsme na vrchu Hněvín nad Mostem s pohledem na hnědouhelnou pánev, pokračovali do lázní Bílina a program zakončili na vrchu Raná u Loun. Tuto část programu měli na starosti kolegové z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, za což jim patří dík. Přímo v místě konání konference proběhla také exkurze do pivovaru.

13. ročník se povedl, ale je již minulostí. Ať žije 14. ročník, který se uskuteční na Slovensku.

Fotogalerii z akce naleznete na našem Facebooku.