Dynamika produkce a degradace alergenu rusa domácího (Blattella germanica) v domácnostech a potravinářských provozech

Práce budou řešeny ve spolupráci s oddělením ochrany zásob a skladovaných produktů ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v.v.i. (VÚRV).
Mgr. Jan Hubert, PhD., tel +420733114768, email: hubert@vur.cz; Ing. Václav Stejskal, PhD., stejskal@vurv.cz
Výzkumný ústav rostlinné výroby, Drnovská 507, Praha 6 Ruzyně, CZ - 161 06

Švábi jsou významní producenti alergenů v domácnostech, potravinářských provozech a na farmách. Největší spektrum alergenů bylo dosud popsáno u rusa domácího Blattella germanica. Proti dvěma hlavním alergenům Bla g1 a Bla g2 byly připraveny komerční testy založené na monoklonálních protilátkách. Dynamika produkce těchto alergenů byla již prostudována a jsou indicie, že i po vyhubení švábů zůstávají alergeny stále přítomny v prostředí. Naše předběžné výsledky s Bla g2 ukazují, že s délkou doby expozice exkrementů švábů v prostředí (délkou dekompozice) roste schopnost vázat komerční protilátku Bla g2. To indikuje odkrývání kryptogenních epitopů a může být vysvětleno  nárůstem alergenicity těchto exkrementů. Cíl:Stanovit míru degradace exkrementů alergenů Bla g1 a Bla g2 v exkrementech rusa domácího pomocí proteolytické degradace v laboratorních podmínkách a srovnat s degradací v přírodních podmínkách vlivem mikrobiálních a endogenních proteáz. Metodika: Příprava biochemických vzorků, měření aktivit trávicích enzymů, ELISA testy s komerčními nebo vyrobenými protilátkami, 1D a 2D elektroforéza, Western Bloty, SEM (scanning elektron microscopy) pro vizualizaci růstu mikroorganismů. Získané dovednosti: Proteomické metody,  ELISA testy, tvorba a prezentace vědecký výsledků.