17. historickogeografická konference s příspěvkem Dany Fialové

Dne 19. května 2021 byla spuštěna letošní 17. historickogeografická konference. Na webu Výzkumného centra historické geografie  najdete zveřejněny příspěvky a postery k tématu letošní akce „Živá voda v historických krajinách“. Neváhejte si příspěvky a postery projít, zasoutěžit si v doprovodném kvízu, který tradičně připravil Zeměměřický úřad a libovolně poslat odkaz na konferenci dál, dalším příznivcům historické geografie.
Z tvorby našeho výzkumného centra se můžete podívat na příspěvek Dany Fialové nazvaný Prameny, vodní toky a nádrže – jeden ze zásadních lokalizačních předpokladů pro rekreaci a cestovní ruch. Prezentace, resp. nahrávka s ústním komentářem je k dispozici na odkazu zde.
Základní představení prezentace:
Výskyt pramenů, vodních toků či nádrží byl zásadním pro vznik a rozvoj lidských sídel s jejich základními funkcemi. Jednou z těchto funkcí je i funkce rekreační, která byla zprvu určena jen pro malou, privilegovanou část populace, avšak dnes je běžnou součástí každodenního života většiny, napříč věkem i postavením. Cílem příspěvku je demonstrovat jakou roli hráli vodní zdroje v rekreačních aktivitách populace na území našeho státu v období od průmyslové revoluce po současnost. Posluchači tak budou seznámeni s vývojem lázeňství vázaného na léčivé prameny, rekreací u vody – od říčních lázní po aquaparky , s rekreační vodní dopravou od vodáctví po okružní plavby či druhým bydlením a rekreačními areály, pro které je vodní tok či nádrž jedním ze základních lokalizačních faktorů. Příspěvek se opírá o výzkum v rámci projektů NAKI Český historický atlas a Vltava – proměny historické krajiny v důsledku povodní, stavby přehrad a změn ve využití území s vazbami na kulturní a společenské aktivity v okolí řeky ….i o dlouhodobý autorčin výzkum v problematice druhého bydlení.