Jod v kuchyňské soli

Do kuchyňské soli se přidává malé množství jodidu draselného (asi 0,1 %) jako prevence nedostatku jodu v potravě.

Uvádí se, že k prevenci stačí jen 150 μg jodu denně.

Při nedostatku jodu v potravě dochází k tzv. hypothyreóze (nedostatku hormonů štítné žlázy) a zvětšení štítné žlázy (tzv. struma neboli vole). Nedostatek jodu v dětství může vést až ke kretenismu, který je charakterizován zaostalým fyzickým i psychickým vývojem.


další informace o tématu (česky)
další informace o tématu (anglicky)

Zdroje obrázků:
1) http://www.solsan.cz/cs/sul-pro-maloobchodni-prodej/ostatni-znacky/sel-morska-sul-s-jodem-500-g-%5B40701%5D.html
2) http://www.orl.cz/choroby/krk/stitna/vrozena/3/strumapermagna.jpg

zpět