Význam a využití jodu a jeho sloučenin

Potravinářství

Jod patří mezi biogenní prvky a je považován za nejtěžší prvek nepostradatelný pro život organismů včetně člověka (tzv. stopový prvek). Lidské tělo ho přijímá z potravy ve formě jodidů (např. v kuchyňské soli) a používá ho k tvorbě hormonů štítné žlázy.

Medicína

Elementární jod se v nejrůznějších rozpouštědlech používá jako velice účinné dezinfekční činidlo. Při vyšetření i léčbě štítné žlázy se s používají některé radioaktivní izotopy jodu s kratším poločasem rozpadu (131I, 123I). Jodderiváty kyseliny benzoové se používají jako náhrada BaSO4 (v medicíně).

Jodidové tablety se používají jako prevence přijímání radioaktivních izotopů jodu během pobytu v radioaktivně zamořeném prostředí (130 mg KI pro dospělého člověka na den).

Zdroje obrázků:
1) http://www.solsan.cz/cs/sul-pro-maloobchodni-prodej/ostatni-znacky/sel-morska-sul-s-jodem-500-g-%5B40701%5D.html
2) http://theodoregray.com/PeriodicTable/Samples/053.12/s7s.JPG

1/2
jdi o stránku zpět jdi o stránku dopředu