Ú V O D

Demografická statistika v ČR má po obsahové stránce nesporně evropskou úroveň. Množstvím a analytickou nosností sledovaných ukazatelů se vyrovná demografické statistice v nejvyspělejších západoevropských zemích. Disponuje bohatým datovým fondem umožňujícím dlouhodobé srovnání vývoje obyvatelstva. Právě v současné době ekonomické a sociální transformace ČR nastaly závažné změny demografických procesů, které se jeví jako analogie změn populačního chování v západní Evropě v dřívějších obdobích druhé poloviny dvacátého století. Potřeba znát tato data, analyzovat je a mezinárodně je porovnávat proto nabývá nového významu a stává se nezbytným předpokladem a jednou z důležitých podmínek k celkovému hodnocení vývoje naší společnosti. Zvýšený společenský zájem o výsledky demografické statistiky v praxi vyvolal potřebu zpracovat tuto příručku, jejímž cílem je zejména pracovníkům územních orgánů Českého statistického úřadu, ale i uživatelům dat a analýz demografické statistiky, usnadnit orientaci v používaných pojmech a konstrukci základních ukazatelů. Tato příručka je orientační pomůckou, soustředěnou na základní stručné informace. (1)

Předmětem sledování demografické statistiky jsou soubory životních událostí osob - narození, sňatek, rozvod, stěhování, úmrtí. Zjišťování a základní zpracování demografické statistiky je v ČR založeno na individuálních hlášeních o jednotlivých demografických událostech, zajišťovaných širokým souborem zpravodajských jednotek, kterými jsou obecní, městské a obvodní úřady, pověřené vedením matrik, zdravotnická zařízení, okresní soudy, ohlašovny pobytu a úřadovny cizinecké policie. Kromě uvedených hlášení vstupují do zpracování rovněž údaje o potratech, které ČSÚ přebírá od Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. V celém systému je zajištěna ochrana osobních dat, obsah jednotlivých individuálních hlášení se nikde nepublikuje.


1. Podrobnější definice postupů a pojmů demografické statistiky včetně vzorců a algoritmů výpočtů ukazatelů jsou obsaženy v metodických popisech statistických ukazatelů a ovšem v učebnicích demografie, z nichž doporučujeme vysokoškolské učebnice "Základy demografie (autoři: Zdeněk Pavlík, Jitka Rychtaříková, Alena Šubrtová), vydanou nakladatelství Academia v roce 1986 a "Úvod do demografie" ( autor: Vladimír Roubíček), vydanou v roce 1998 nakladatelstvím CODEX. Připomínáme i starší, nicméně dosud vyhledávanou učebnici "Demografie" (autoři Vladimír Srb, Milan Kučera, Ladislav Růžička) vydanou nakladatelstvím Svoboda v roce 1971 a příručku "Úvod do demografie" od Vladimíra Srba.

© Český statistický úřad, 2001