Nová kniha s naší účastí

V lednu 2020 spatřila světlo světa nová kniha Gastronomy and Urban Space: Changes and Challenges in Geographical Perspective. Publikace, kterou editovali Andrzej Kowalczyk a Marta Derek z Varšavské univerzity, se tedy zaměřuje na vztah mezi gastronomií a městským prostorem a skládá se z mnoha dílčích částí.  Na kapitole Changes in the Distribution of Gastronomic Services in the City Centre se podílela i Dana Fialová z našeho výzkumného centra. Kapitola zdůrazňuje roli gastronomických zařízení na proměny městského prostoru ve 4 různých perspektivách.

  1. Příklad Petrohradu ukazuje, že gastronomie odráží hlavní fáze růstu měst.
  2. Příklad varšavské čtvrti Śródmieście v Polsku ukazuje na neustálý růst stravovacích služeb v této centrální čtvrti od roku 1994. Pomocí analýzy hustoty ukazuje hotspoty gastronomie v centru města.
  3. Případ Krakova (Polsko) se dále zaměřuje na historické centrum turisticky atraktivního  města, kde došlo jak ke kvantitativnímu nárůstu počtu stravovacích zařízení, tak ke změně v jejich distribuci.
  4. Poslední příklady nabízejí místní perspektivu, konkrétně se týkají městské části  Żoliborz ve Varšavě v Polsku a lokality Podskalí v Praze v Česku, které jsou v blízkosti centra města.