Výstava „Vltava – proměny historické krajiny“

Ve čtvrtek 10. 2. se konalo představení výstavy „VLTAVA – PROMĚNY HISTORICKÉ KRAJINY“ v prostorách atria Fakulty stavební ČVUT (Thákurova 7, Praha 7).

Výstava je jedním z výsledků rozsáhlého výzkumu v rámci projektu NAKI, na němž se kromě ČVUT podílí také několik odborníků z řad geografů Přírodovědecká fakulta UK. Z našeho výzkumného centra se projektu účastní Dana Fialová, Jiří Vágner a Tereza Kůsová.

Výstava nabízí unikátní pohled na původní údolí Vltavy před vznikem kaskády přehrad a seznamuje s aspekty změn krajiny a jejího osídlení.

Staré mapy, plány, videa, 3D modely oblastí tří největších přehradních nádrží, webová mapová aplikace, historické údolí Vltavy ve virtuální realitě, staré pohlednice a fotografie porovnávající historický stav se současností, více než padesát výstavních panelů a mnoho dalšího. Výstava „Vltava – proměny historické krajiny“ se věnuje úseku od pramene Vltavy až po soutok s Berounkou a představuje unikátní pohled na vltavské údolí a jeho přetváření především v období devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Návštěvníci tu však naleznou i mnohem starší rukopisné mapy, informace o historických povodních sahajících až do středověku, ale také se seznámí s hydrotechnickými stavbami z druhé poloviny dvacátého století nebo zaniklými obcemi. Naprostým unikátem jsou 3D modely oblastí přehradních nádrží Lipno, Orlík a Slapy zobrazující reliéf krajiny tak, jak vypadal před zatopením.

Aktuální výstava potrvá až do 7. dubna. Do budoucna se počítá, že se dostane i na další místa, a to také podle zájmu regionální institucí.

 

Web výstavy: https://www.fsv.cvut.cz/vystava-vltava-promeny-historicke-krajiny/

O výstavě zveřejnila články také řada médií: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/vystava-vltava-praha-cvut.html https://echo24.cz/a/SqA7L/obrazem-kudy-driv-tekla-vltava-zmeny-kolem-reky-mapuje-vystava-cvut https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/CVUT-Vystava-Vltava-promeny-historicke-krajiny-nabizi-unikatni-pohled-na-puvodni-udoli-Vltavy-692373 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpravy-praha-nova-vystava-nabizi-pohled-na-historicky-tok-vltavy-i-ve-virtualni-realite-187992

 

Fotogalerii z výstavy najdete na našem facebooku.